Fermentace bylin
Jak fermentovat - Jak namíchat bylinné čaje

Fermentované čaje

Fermentované bylinné čaje si můžeme velmi snadno připravit sami, aniž bychom je kupovali. Tajemství lahodné chuti těchto sypaných bylinných čajů spočívá ve správně provedené fermentaci jednotlivých listů k tomu nejlépe vhodných bylin. Pro domácí výrobu fermentovaných sypaných bylinných čajů využíváme listy především ostružiníku, maliníku a jahodníku.Tyto rostliny všichni snadno poznáme a najdeme je téměř všude. To činí z těchto tří bylin zaručené favority pro přípravu kvalitního, chutného a zdravého nápoje.

Jak vypadá kvalitní fermentovaný čaj

Námi připravený fermentovaný čaj musí být čirý a zlatohnědě zbarvený. Nejlépe si ho vychutnáme, když bude přiměřeně teplý.

Fermentovaný bylinný čaj, Fermentace bylin, Domácí sypané bylinné čaje, Ovocný čaj

Na obrázku je dobře vidět barva fermentovaného čaje z listí ostružiníku (sklenice uprostřed). Je téměř k nerozeznání od klasického černého čaje (sklenice vlevo). Poslední sklenice obsahuje výluh ze sušeného listí ostružiníku, který neprošel fermentací.

Fermentace bylin v základních krocích

  • 1
    Zavadnutí
  • 2
    Lisování (řezání)
  • 3
    Zvlhčování
  • 4
    Fermentace
  • 5
    Sušení

Více o fermentaci bylin (tipy, postupy, příprava, apod.):

Domácí fermentace bylin: www.fermentacebylin.cz
Fermentace čaje: www.fermentacecaje.cz

Fermentace bylin v odborné literatuře

"Ostružinové listy (Folia Rubi fruticosi), které společně s maliníkovými listy dávají po fermentaci náhražku pravého čaje."
Prof. Dr František A. Novák, 1950, citace z knihy FARMACEUTICKÁ BOTANIKA

"Fermentace ovlivní nejen vůni, ale i vzhled a barvu. Fermentované listy jsou tmavší, hnědší až černé a vůní připomínají čínský čaj."
Mudr. Jaroslav Korbelář, CSc., 1968, citace z knihy NAŠE ROSTLINY V LÉKAŘSTVÍ

"Čajový nálev připravený z listů maliníku jako nápoj je relativně chutný (zvláště je-li připraven z fermentovaných listů) a může se jím nahradit tradiční čaj."
Prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc., 2010, citace z knihy LÉČIVÉ ROSTLINY V SOUČASNÉ MEDICÍNĚ

Fermentovaný bylinný čaj, Sypané bylinné čaje, Sypané ovocné čaje