Jak macerovat bylinky v rostlinném oleji

Pomůcky pro výrobu olejíčků

V čem macerovat

Pro začátek si určitě vystačíme s klasickou 720 ml zavařeninovou sklenicí. Ideální je však sklenice se stejně širokým hrdlem a dnem (obr. 1). Tato sklenice nám umožní pohodlnou manipulaci těžítka, které svojí velikostí kopíruje průměr vnitřní části sklenice. Těžítko nám slouží během macerace k udržení rostlinného materiálu pod úrovní hladiny oleje. Můžeme si ho vyrobit z různých materiálů jako je papírový karton, plast nebo korek.

jak vyrábet, jak michat, pouziti, vyuziti, vyroba, davkovani, olejove masaze, macerace, vonny olej, esencialni olej, výroba masaznich olejuObrázek č.1 - Sklenice se stejně širokým hrdlem a dnem
lecive_oleje_skladovaniObrázek č.2 - Různé typy láhví, sklenic a dóz s různými druhy uzávěrů

V čem skladovat

Kvalitní uzávěr je nezbytnou podmínkou nádob pro skladování domácích olejů. Skleněné nádoby jsou v mnoha ohledech nejlepším řešením. Lze použít klasické sklenice na olej z tmavého skla (obr. 2), které jsou opatřeny plastovou nálevkou a kovovým uzávěrem. Bez problémů lze také použít různé sklenice a dózy s kovovými nebo korkovými uzávěry, které lze zakoupit v běžném obchodě s domácími potřebami.

Jak přenášet a pohodlně aplikovat

Při přenášení domácích olejů jsou v mnoha ohledech skvělé lékovky s pipetou (uprostřed obr. 3), které umožňují pohodlně nabrat a dávkovat olej, aniž bychom se umastili. Miniaturní 2 ml lékovky (po stranách obr. 3) můžeme použít pro naše přírodní parfémy, které si můžeme sami namíchat a popřípadě je v této lahvičce darovat svým přátelům.

pouziti, vyuziti, vyroba, davkovani, olejove masaze, macerace, vonny olej, esencialni olej, výroba masaznich olejuObrázek č.3 - Různé typy lékovek vhodných pro pohodlnou aplikaci

Postup domácí výroby olejíčků

Macerace rostlinného materiálu

K maceraci můžeme využít nejenom rostlinný olej, ale také vodu, alkohol, líh nebo třeba živočišný tuk, jako je sádlo. V této publikaci se zaměřujeme pouze na maceraci v rostlinném oleji. Naším cílem je silný přírodní a účinný macerát neboli výluh z bylin, keřů a stromů.

Proč macerujeme v rostlinném oleji

Velké množství účinných látek, které obsahují léčivé rostliny, jsou dobře rozpustné v tucích. Dlouhodobou macerací tak zajistíme přenos těchto blahodárných esencí do rostlinného oleje. Vytvoříme tak domácí léčivý olej, který je účinnější než čaj připravený ze stejných, ale sušených rostlin.

olejove masaze, macerace, vonny olej, esencialni olej, výroba masaznich oleju

TIP na vhodný rostlinný olej pro maceraci
Rostlinný olej pro maceraci by měl být bez zápachu a bez výrazné chuti, aby příliš neovlivňoval konečný macerát. Jojobový olej tyto parametry jednoznačně splňuje, ale pro naše potřeby je zbytečně drahý. Řepkový nebo slunečnicový olej je pro výrobu domácích olejů ideální.

Podrobný návod jak macerovat

Ještě před tím, než vyrazíme do přírody, si doma připravíme vše potřebné pro maceraci. Zejména tedy čisté zavařeninové sklenice a dostatečné množství rostlinného oleje. Umožní nám to přinesený rostlinný materiál ihned zpracovat, dokud je ještě čerstvý.
Na výrobu cca ½ litru domácího oleje budeme potřebovat jednu nejlépe litrovou sklenici a přibližně 50 dkg čerstvé nařezané rostlinné hmoty z požadované léčivé rostliny.
Rostlinné části nařežeme nejlépe keramickým nožem tak, aby se nám dobře vkládaly do sklenice, ve které budeme provádět maceraci. Kořeny můžeme nakrájet na drobnější části, aby se snadněji v nálevu luhovaly. Rostlinný materiál upěchujeme lžící do poloviny sklenice. Nyní do sklenice začneme dolévat rostlinný olej tak, aby nám pod hrdlem zůstaly alespoň tři centimetry volného prostoru. Po nalití ještě lžící vytlačíme přebytečný vzduch, který zůstal uvězněn v rostlinném materiálu. To, že to nezalijeme až po okraj, je velmi důležité. V opačném případě hrozí, že nám některá olejová směs může během pár dní přetéci přes okraj sklenice. Sklenici neuzavíráme víčkem, jelikož by se již po pár dnech mohla na hladině vytvořit plíseň. Víčko jen jemně přiložíme na hrdlo tak, aby tam mohlo docházet k výměně vzduchu, ale nedostal se tam žádný hmyz. Sklenici s macerátem uložíme na temném a suchém místě při běžné pokojové teplotě.
Během prvních několika dnů olej pozorujeme a občas promícháváme a udusáváme lžící. Snažíme se tímto uvolňovat vznikající bublinky vzduchu v našem macerátu. Usilujeme o to, aby všechny rozmělněné části rostlin byly ponořené pod hladinou a neplavaly na povrchu. V opačném případě se může na povrchu vyplavených částí tvořit plíseň, která nám veškerou práci zbytečně znehodnotí. Když se nám podaří, že na hladině již žádné části rostliny neplavou, jelikož už klesly pod hladinu, nebo jsme pár částiček vylovili, tak už máme to nejnáročnější za sebou. Nyní už plíseň nebude hrozit, ale pravidelná kontrola macerátu se vždy vyplatí. Kontrolu nyní stačí provádět jednou za týden. Nyní by se už s naším macerátem nemělo nic významného dít. Maceraci se snažíme provádět co nejdelší. Mohou to být klidně dva měsíce, ale i déle. Výluh tak bude silný a dobře účinný.
Šikovnější z nás si mohou vyrobit různé druhy těžítek z různorodých materiálů, které budou mít za úkol přidržovat rostlinný materiál pod úrovní hladiny. Experimentování se zde meze nekladou. Zákal, který se tvoří mezi hladinou a rostlinným materiálem, není na závadu.

TIP na přírodní parfém
Vyrobit si přírodní parfém na olejové bázi je velmi snadné. Jako základ použijeme směs domácích olejů vyrobených z aromatických bylin, jako je levandule nebo máta a přidáme pár kapek kvalitních esenciálních olejů.

Filtrace

Nejdříve po měsíci přefiltrujeme olej do nové čisté suché sklenice, která už může sloužit pro konečné uskladnění oleje. Filtraci provádíme pomocí kuchyňského trychtýře s větším výtokovým otvorem. Jako filtr můžeme použít bavlněnou látku, filtrační papír, filtr do kávovaru, filtr do fritovacího hrnce, hygienický kapesník apod.

jak vyrábet, jak michat, pouziti, olejove masaze, macerace, vonny olej, esencialni olej, výroba masaznich oleju

Uskladnění našich výrobených olejíčků

Olej připravený výše uvedeným postupem nám vydrží minimálně do příští sezóny. Ideální je ho skladovat při nízkých teplotách v tmavé a suché místnosti. Pro uskladnění volíme skleněné nádoby nejlépe s velmi těsným uzávěrem. Časem se může ve skladovaném oleji vytvořit zákal. Není to nutné, ale opětovná filtrace nám může zakalený olej vyčistit do původního průzračného vzhledu.
Nezapomeňme každou lahvičku s olejem řádně označit a to minimálně názvem oleje, datem sběru a filtrace. Nejlépe je si za tímto účelem vést malý zápisníček, který máme přímo u skladovaných olejů. Může navíc obsahovat popisy lokalit a různých našich experimentů a zjištěných účinků.

jak vyrábet, jak michat, pouziti, olejove masaze, macerace, vonny olej, esencialni olej, výroba masaznich oleju

TIP na druhý nálev
Po prvním přefiltrování nám zůstane většinou velmi zachovalý rostlinný materiál. Doporučujeme ho využít k druhému macerátu. Pouze rostlinky nejblíže povrchu mohou být pokryté zákalem. Odstraníme tuto horní zakalenou část a do nové sklenice dáme zbytek původního zachovalého rostlinného materiálu, který je ještě od oleje a dolijeme ho novým olejem. Necháme macerovat dalších několik měsíců. Olej z druhého nálevu bude co do kvality jenom o trošičku světlejší a méně vydatnější. Vůně bude většinou stejná. Pokud již druhý nálev nepotřebujeme, tak olej z macerátu můžeme vylisovat ručně přes bavlněnou látku.