Domácí výroba léčivých, masážních a vonných olejů

Co je to domácí olej

Jedná se o bylinný olejový macerát, neboli výluh léčivých rostlin v jedlém rostlinném oleji. Macerace bylin v oleji nám slouží k trvalému uchovávání účinných látek z léčivých rostlin. K maceraci můžeme využít různé rostlinné části jako jsou kořeny, hlízy, stonky, listy, květy, plody, semena, kůru i pryskyřici. Výroba macerovaných bylinných olejů není náročná a zvládne ji opravdu každý. Mezi domácí oleje patří různé druhy bylinných olejových směsí, bylinkových olejů, léčivých masážních olejů, ochucených olejů, aromatických olejů, vonných olejů, bylinných olejových macerátů, apod.

Hlavní přínosy z vlastní výroby bylinných olejů

  • Získáme potřebné dovednosti k výrobě domácích olejů, z kterých si můžeme připravovat přírodní léčiva a kosmetiku.
  • Ušetříme nemalé peníze za léčiva, potravinové doplňky a kosmetiku mnohdy nejistého původu a složení.
  • Pozitivně se naladíme a odpočineme si během vycházky do přírody, při sběru rostlin a také při následné přípravě domácích olejů.
jak sbirat bylinky, jak vyrábet, jak michat, pouziti, macerace

"Všechny kopce, pohoří, louky a lesy jsou přirozené lékárny."
Paracelsus (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim)

Proč si sám vyrábět

Pořád stejný příběh

Věhlasný německý lékař Paracelsus v 16. století bojoval proti účasti lékařů na zisku lékárníků za předepisování co nejdražších léků. V oné době na to byly přímo smlouvy o účasti na zisku. Jak je tomu dnes? Jsme na tom lépe? Na počátku 20. století jeden z největších reklamních mágů Claude C. Hopkins odmítl navrhnout reklamu na léky, jelikož se to neslučovalo s jeho morálkou a to přesto, že mu byl nabízen na tu dobu nezvykle vysoký honorář. Dokázala by to některá dnešní velká reklamní agentura? Prodej exotického ovoce, čaje, kávy, čokolády nebo třeba koření je nezpochybnitelnou ukázkou „neviditelné ruky trhu“, která s námi „trošičku“ manipuluje. Jsme závislí například na „kávě“, která se musí přivézt z „velké dálky“, protože jedině tak může být „vzácná“ a „nenahraditelná“. O těchto pletichách, konkrétně s kořením, psal již zmiňovaný Paracelsus.

"Nejhorší ze všeho jest, že káva nemá v sobě žádných výživných látek"
Dr. Leszensky, 1910, citace z knihy JAK BÝTI ZDRAVÝM

Co tak to zkusit jinak

V současné době jsme zahlceni spoustou přísad do potravin v podobě různých „éček“. Neustále roste spotřeba léčiv a trh je zasycen nejrůznějšími doplňky stravy. Pojďme zkusit převzít zodpovědnost za své zdraví. Všechno co jíme a pijeme, se výrazným způsobem podílí na našem zdraví a také na naší pohodě a kvalitě života - všichni to víme. Zajímejme se více o základní potraviny, které si pravidelně kupujeme. Chtějme vědět, jakou technologií byly vyrobeny, jak byly skladovány a do čeho zabaleny. Nemělo by nám být lhostejné, za jakých podmínek vyrůstaly „suroviny“ potřebné k výrobě potravin, které jíme. Začněme konečně jíst zdravě a především méně. Občas se jídlu úplně vyhněme. Blahodárné účinky půstu jsou nezpochybnitelné. Vyhýbejme se průmyslově zpracovaným potravinám a nahrazujme je čerstvou stravou nejlépe v podobě ovoce a zeleniny. Pokusme se alespoň z části omezit mléčné a pšeničné výrobky, zejména však maso. Zpomalme vysoké tempo a vraťme do našeho života znovu klid a pohodu.

Sám sobě výrobcem

Některé základní potraviny a nápoje si můžeme začít vyrábět sami. Získáme tak zpět naši ztracenou kontrolu nad surovinami, z kterých jsou složeny. Nejsnadněji se dá začít u čajů. Všechny suroviny potřebné k výrobě kvalitního a velmi chutného čajového nápoje si dokážeme snadno najít v naší okolní přírodě. Více o čajích na www.domacicaje.cz. Rostliny, které potřebujeme k výrobě našeho domácího oleje, si v přírodě sami vybereme z místa, které nám nejvíce vyhovuje. Není na tom nic složitého si natrhat hrst „obyčejných“ lístků. Zabere nám to málo času a s rozpoznáním jednotlivých druhů taky nebudeme mít žádný velký problém.

"Listy, ne ještě zcela vyvinuté (folia Rubi fruticosi), se osvědčily, hlavně za války, jako náhražka čínského čaje a bylo by si jen přáti, aby zdravý nápoj, z nich připravovaný, zdomácněl a zapudil čínský čaj."
Ph. Mg. Emanuel Senft, 1930, citace z knihy LÉČIVÉ ROSTLINY (o listech ostružin)

Sám sobě "lékárníkem"

Bohužel pro mnohé z nás, je dodržování správné životosprávy na naší životní dráze těžce dosažitelné, jelikož zdraví těla a myšlenek od nás vyžaduje především disciplínu, trpělivost a odříkání. Navíc se nám mnohdy nedostává času ani příležitostí, abychom se potřebným dovednostem důležitým pro náš život mohli naučit. Konečným důsledkem našeho počínání je, že nereagujeme na podněty našeho těla, protože je neumíme rozpoznat a necháváme náš organismus dojít, až na samou hranici jeho možností. Snažme se proto dodržovat alespoň základní zásady jako je pobyt v přírodě, obyčejná chůze a střídmá prostá nejlépe na slunci uzrálá strava. Vyhýbejme se především umělým, spáleným a praženým pochutinám. Jedině tak se nám může udržet či zlepšit náš zdravotní a s tím související duševní stav.

Historie a současnost

Tradiční výrobní postupy

Rostliny člověka doprovázejí od jeho počátku a již v nejstarších dochovaných písemných záznamech se objevují zprávy o jejich léčivých účincích. Také v Bibli najdeme stovky odkazů na používání léčivých rostlin, drahých vonných olejů, balzámů, mastí a vykuřovacích směsí. Nejčastějším způsobem přípravy léčivých rostlin v minulosti byla extrakce. Prováděla se mnohými způsoby jako je macerací v různých kapalinách, parní destilací a lisováním za studena. Macerací se vyráběly různé balzámy, masti a tinktury. Parní destilací se připravovaly vonné (esenciální) oleje. Příprava těchto léčiv byla stejně jako dnes technologicky náročná a velmi drahá. Vzácné oleje a pryskyřice měly v minulosti větší hodnotu než zlato. Většina tradičních výrobních postupů přetrvala až do současnosti.

vonne oleje tradicni macerat

Léčebné metody minulosti

Teprve v posledních několika stoletích se podařilo postupně vymýtit pochybné a životu nebezpečné léčebné metody, které se v dřívějších dobách používaly. Kriticky byly přehodnoceny také slavné herbáře, bylináře a receptáře včetně, nám v Čechách dobře známého, Matthioliho herbáře. Až do 16. století se evropská medicína upínala především na antické autority. Teprve odklon od těchto autorit, který nebyl vůbec jednoduchý, zajistil vzestup moderní vědy, založený na výzkumu a osobní zkušenosti.

Současnost

Dnešní výzkum účinků léčivých rostlin probíhá nejen za pomocí moderních laboratorních přístrojů, ale také shromažďováním starých poznatků tradiční medicíny z celého světa. Výzkum v oblasti farmakobotaniky je přes mnohé nezpochybnitelné úspěchy teprve na počátku. Stále ještě zbývá většina druhů rostlin, které nejsou dostatečně probádány a popsány tak, abychom mohli jejich účinky zhodnotit podle současných vědeckých kritérií. Dostupnost dříve nepřístupných informací je mimořádnou událostí dnešní doby. Musíme je ještě hledat, třídit a vyhodnocovat, ale jsou již dostupné každému, kdo o ně projeví zájem. V celém světě existuje obrovské množství odborné a populárně-naučné literatury věnující se léčivým rostlinám. Každý z nás má k této literatuře díky Internetu téměř okamžitý přístup. Využijme této jedinečné příležitosti v náš prospěch.

Autor

jak vyrábet, jak michat, pouziti, macerace

Tomáš Vítek

Upozornění autora
Uváděné výrobní postupy na těchto stránkách vycházejí pouze z autorovy mnohaleté zkušenosti se sběrem a zpracováním běžných rostlin z naší přírody. Popisované účinky jednotlivých bylin vycházejí výhradně z odborné literatury, která je uvedena v atlasové části. Zdroje fotografií Shutterstock a Tomáš Vítek. Veškerá práva vyhrazena.